onsdag 28 september 2022

ett beslut....

... inget lätt beslut, men nu har jag tagit det.

Årets Dahliablomning blev det inte mycket med. 
Det beror helt och hållet på vädret. Dahlior gillar inte den värmen som var i somras. Redan förra hösten när alla knölar skulle grävas upp och då med ett fortfarande halvt trilskandes knä började jag fundera på att dra ner på antalet. I våras grävde jag åter ner alla knölar i land och krukor. Under sommaren när det inte har velat att blomma så började jag åter fundera på antalet.

Nu innan ens frosten tagit dem så är de uppgrävda och över hundra knölar har fått nya hem.
Och ändå har jag nästan hundra kvar. 
Vilka sorter jag gett bort och vilka jag har kvar, det har jag inte en susning om eftersom nästan inga velat vara hyggliga och visat sin bästa sida. 

(Brukar ju låta frosten ta dem -för att det mår de bra utav det och de fattar att det är dags att gå i vintervila - nu får de fatta det ändå. Passade på att gräva när det var bra väder och jag hade tid.)

5 kommentarer:

 1. Man tar sina tuffa beslut ibland av nödvändiga skäl. När det väl är gjort så undrar man varför har jag inte gjort det h är förut. Så var det för min del också, liksom din just nu, att ge bort många stora krukväxter som jag bar in och lyfte ut i det oändliga tills de blev så stora att jag måste ha hjul under dem och också ett vinterboende, ett som jag inte hade så stort som det krävdes till slut. När vi började vara längre här på Madeira under vintern, så kändes det att nu är det dags och många nya glada växtägare fick sitt lystmäte fyllt av afrikanska liljor, passionsfrukter etc etc. Till slut hade jag ingenting kvar annat än någon aloe som stannade kvar i huset när vi sålde det. Här tänker jag till på ett annat sätt, jag har inte stort utrymme alls för växter men å andra sidan bor jag i en blomsterbutik året om.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var tufft. Ingen liten samling.
  Dahlior är så vackra. Jag har aldrig haft dem. Men min pappa och jag kommer ihåg precis var de stod.🌺

  SvaraRadera
 3. Där sprack det! Månadstemat för januari eller om det var februari alltså. Ja, vädret kan man ju inte förutse precis, men jag vill minnas att dahlior är höstblommor i medeleuropa. Man sätter dom väldigt sent alltså, och det blommar som väst under september och oktober.
  Gissar att alla som "ärvde" en dahlia to emot den med stor glädje.

  SvaraRadera
 4. Ett svårt beslut men jag förstår dig. Och kan tänka mig att de spm ärvt/fått dahlior är glada. Många dahlior hade du ju och har ju en del kvar. Hoppas och önskar nu att de sköter sig till nästa år.

  SvaraRadera
 5. Oj vilken massa dahlior! Din trädgård är jättefin och jag förstår att du har många olika slags växter där att sköta om, men det kan bli för mycket ibland. Bra om man då kan skänka bort i stället för att bara kassera. Kram

  SvaraRadera