söndag 30 juli 2023

skyltsöndag #429På tredje dagen dvs i fredags då stod jag inte ut längre.

Jag har trott att det är mina tandhalsar som bråkat med mig. Men i torsdagskväll så eskalerade smärtan så till den milda grad att jag inte visste om jag hade ont uppe eller nere i munnen.

Tog en Alvedon på kvällen och lyckade somna tillslut.

När jag vaknade på fredagen så ringde jag min tandläkare direkt - de öppnar kl 07.30 men där möttes jag av en telefonsvarare som talade om att de hade semesterstängt.

Shit vad gör jag nu.....att vänta till den 14/8 finns inte på kartan.

Googlade på tandläkare här i stan och fick upp en sida: www.tandläkare.se
Där gick det att boka tid online på två olika ställen- med akuta besvär. 

Jag som har tandläkarskräck, ska jag våga lita på att någon annan än Martin?
(Normalt sett så är det ju väntetid att komma intill till en tandläkare här i stan och därför har jag aldrig brytt mig om att leta upp någon. Att åka "hem" på kontroll vartannat år är ju inga bekymmer och jag litar ju blint på Martin och hans team. Har ju en gammal klasskompis som jobbar där som tandsköterska och jag brukar gå igenom den "årliga" kontrollen som är vartannat år för mig och de senaste 20 åren med utan anmärkning.)

 Men så fort jag snuddade med tungan på en gammal amalgamfyllning så trodde jag att tanden skulle explodera. Det var bara inse fakta och att ta första bästa tid till den tandläkare som hade flest positiva omdömen.  Kl.08.12 var det bokat.

Jag kom dit ca 20 minuter innan - tänkte att jag kan lika gärna sitta där och ha ont som att vanka runt  hemma - det blir ju ändå inget gjort. Har jag tur så kommer jag in tidigare.

Men jag möts av en låst port. Med bullrande trafik på gatan så känner jag att min klocka vibrerar och talar om att någon ringer till mig. Känner inte igen numret och hinner inte få upp telefonen och svara.
Men på telefonsvararen har jag ett meddelande från tandläkaren som meddelar portkoden.
Knappar in portkoden och tar mig fyra trappor upp.

Där möts jag av ytterligare en låst dörr.

Suck, så gick det med att komma in tidigare. Bara att vänta. Kl. 10.25 kommer tandläkaren och hans son ut genom hissen (jag tog trapporna) De hälsar glatt och tandläkare Ali ser inte "farlig" ut så jag andas ut lite.

Slå dig ner i väntrummet så länge säger han. 


Hmm fredag och väldigt färgsprakande tänker jag.
Slår mig ner i en utav de röda fåtöljerna sänder en tanke till Ama och sedan tänker på mina bloggvänner som älskar orange =) Här vill till att skingra tankarna så mycket det bara går.


 
Sedan inne i behandlingsrummet var tandläkarstolen var också klädd i orange ett geomtänkt tema.

Det var som jag misstänkte med min tand och röntgenbilden talade sitt tydliga språk,  jag var själv med och granskade den.

Det var dags för min första rotfyllning.

Efter 55 minuter var jag ute igen och tänk jag var inte genomsvett och jag mådde inte pest.

Han var ju hur pedagogisk som helst och talade om vad han pysslade med. 
Nu gör jag det värsta man gör vid en rotfyllning sa han vid ett tillfälle och det enda som var hemskt med det, det var ljudet - för hu vad han "filade" inne i tandrötterna, eller vad han nu gjorde. Jag frågade inte kändes bättre att inte veta hur han rensade där inne.
(Det värsta man gör......jag har som barn och i tonåren upplevt betydligt värre saker hos tandläkaren - därav min skräck och inte bara min. Kvittar vem du pratar med som gick hos folktandvården under 80 och 90 talet i samhället jag är uppvuxen i så har vi alla råkat ut för samma tandläkare)
 
Nu är jag ju inte färdig behandlad, måste jag ju tillbaka och göra klart för nu är det bara en provisorisk lagning - det ska tydligen rensas igen innan man kan rotfyllning.

Jag har inte bestämt mig helt ännu om jag ska ringa till honom på måndag och be att han slutför uppdraget eller om jag ska åka de 16 milen enkel resa till Martin då de öppnar upp igen i mitten av augusti. 
(Men det lutar nog åt att det blir Ali här i stan som får förtroendet att göra klart det.)Väl hemma tog jag det lugnt med en bok och bästa Busan som sällskap.
Tog  en Alvedon och fyllde senare på med en Ibumetin - för jag tänkte att det är bättre att boosta på med smärtlindring när bedövningen släpper - det tyckte syrran som är sjuksköterska också.


Senare på kvällen blev det tunnbrödrulle med grillspett från bästa gatuköket i stan - tyckte att jag var värd den belöningen. 

Igår lördag klarade jag mig utan värktabletter. Fast det är ovant att tugga på fel sida....men jag måste ju vara rädd om den provisoriska lagningen och det känns ju lite i tanden ff. när jag är där och känner med tungan. 

Men det där hemska trycket är ju borta och det går bra att dricka både varmt och kallt igen. 
Tur att det finns tandläkare som har akuttider mitt i sommaren. Sen att han inte hade någon tandsköterska i tjänst det gjorde inte så mycket hans son som gick på gymnasiet var riktigt duktig. 
På måndag skulle nog alla vara tillbaka tror jag,  han berättade att det är han och hans bror som har kliniken. 


Den som håller i skyltsöndag är bästa BP:
http://bp-computerart.blogspot.com/

13 kommentarer:

 1. Vad skönt du fick hjälp! Jag har gjort rotfyllning två gånger och jag måste säga att jag märkte det var avsevärt värre med smärtan och tandläkarfobin än lagningen. Senast var i Sverige. Här lagas hål direkt även om de bara är små. Min tandläkare i Sverige lagade bara om det var stora hål. Vet inte vad som är rätt, men det är olika i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Det finns inget värre än tandvärk. Jag har som du också haft tandläkarskräck i många år efter Folktandvårdens sadistiska tandläkare när jag var barn. Min nuvarande tandläkare har lyckats bota mig, men nu är problemet om jag ska välja en ny eller kanske åka tillbaka till min gamla. En knivig fråga. Din tandläkare verkar vara helt i min smak...åtminstone när det gäller hans väntrum. Kram

  SvaraRadera
 3. Oj oj ...Tvi o elände.. Vad skönt att du ändå klarad av detta att även gå till en Tandläkare som du aldrig träffat och att det gick så bra - Han måste känt på sig din rädsla (Om du inte berättat det?)
  Men hur som hellst så var du värd att äta gott efter en sådan stor händelse, en riktig belöning gör att man mår gott efteråt! Hurra för dig!! :)

  Jag har varit 2 gånger oxå på kort tid och den ena är en provisoriskt rotfyllning med medicin i fyllningen som skulle vara stängd i 3 månader. Andra tanden är helt lagad o klar! Skulle ha fixat för nån månad sedan, men utan Ordinarie Tandläkare blir det svårt.. Pga ombokning för jag vart sjuk och detta ändrades 3 gånger - Då åkte jag ur systemet och med det har jag ingen Ordinarie Tandläkare längre. Kan endast nyttja Akut Tandläkare. Vet ej vart jag skall vända mig att få denna Rotfyllning färdig gjord? Men men..

  Trevlig Söndag! :)

  SvaraRadera
 4. Jämmer fy vilket elände. Tandläkare är det värsta jag vet. Jag har en kompis som är så rädd att han får sövas. Det var ju tryggt att du hade en bok och finaste Busan som stöd när du kom hem. Men nu ligger det till så här: Det finns inget ont som inte har något gott med sig :) Jag syftar på en äkta skyltsöndag för dig med alla skyltar du fick ihop. Jag hoppas du mår bättre nu och krya på dig. Resten kommer att gå som bara farten nu när när Ali har fixat den onda orsaken. Och du! Tunnbrödsrulle som är så gott :) Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Fy sjutton för tandvärk, riktigt fint att du kunde få en tid hos "Ali" där, sådant kan man ju inte gå med hur länge som helst. :(

  Är inte mycket för tandläkare själv, många år sedan jag var där nu men man får väl se hur länge man klarar sig.

  Minns mitt första tandläkarbesök på 70-talet, efter det så ville jag aldrig gå igen men blev ju tvungen till sist iallafall.

  Tillönskar dig en fin dag nu denna söndag.

  SvaraRadera
 6. Vilken plågopärs!
  Jag har ingen skräck, jag besöker gärna tandläkare och hygienister för jag vill inte ha tandvärk!
  En ovanlig skyltsöndag men ack så nödvändig!

  SvaraRadera
 7. En sån stress att tandläkaren har semesterstängt men så bra att du hittade en som hade öppet och kunde ta emot dig. Och jag förstår dig angående tandläkare man vill inte gärna byta men bra att du kom till en som var lugn och pedagogisk. Det är inte roligt med tandvärk och behöva göra rotfyllning men det blir bra i slutänden. Har gjort en och hoppas att det stannar där. Går på regelbundna kontroller och är så glad över att ha både tandhygienist och tandläkare för det är bristvara här i stan och ingen tar emot nya patienter. Möjligtvis att Folktandvården gör det.
  Skönt att mysa med Busan på magen.

  SvaraRadera
 8. Jag är ju galet tandläkarrädd och det blev inte bättre när ”min” tandläkare flyttade och det blev ”rundgång” ned byte av tandläkare vid varje besök.

  Det låter ju bra, Din nya tandläkare verkar ju klok och förståndigt trots han är tandläkare 😜

  Lycka till med fortsättningen
  /åsa

  SvaraRadera
 9. Det var nog det längsta inlägget jag sett här hos dig. Måste säga att Alis väntrum är minst sagt annorlunda. Röd är ju en aggressiv färg, och tavlan påminner mig om "blodad tand". Vågat måste jag säga och totalt sett riktigt läckert!
  Huvudsaken är ju att du var nöjd med Ali och att du inte har ont längre. Tycker nog också att det är smartast att låta Ali slutföra jobbet. Ingen vill ju fortsätta med en annan tandläkares jobb.
  Å på tal om det så bet jag av en tand idag. Den tanden måsta ha blivit inspirerad av ditt inlägg. Och min tandläkare är på semester en vecka till. Men jag har iaf inte ont, så jag väntar.

  Tusen tack för ditt fina och utförliga bidrag till Skyltsöndag:-) Stort tack för länken också:-)

  SvaraRadera
 10. Vilken pärs! Puh och pust! Och fint att du hittade en tandläkare i tjänst. Dessutom en som var helt ok. Känner igen mig från förra sommaren så jag bet av en tand och tappade en plomb.
  Har en väldigt bra tandläkare och dit går jag ett par gånger om året.
  Såg att Anna skrev att de i Sverige bara lagade små hål hos henne. Så har jag det inte. En "riktig" tandläkare lagar ju allt. Men säkert finns det de som inte gör det också. Har dock aldrig upplevt det.
  Skönt att du inte har ont och att besöket gick bra. Återstår att se om du tar ett återbesök här eller hos din vanliga tandis.
  Gillar inte heller att gå till tandis och gapar inte utan rejäl bedövning.
  Och fina skyltar fick du till.
  Många tankar en en varm kram

  SvaraRadera
 11. Va fint att du hittade en pedagogisk tandläkare, och visst är det väl så att han får slutföra jobbet, lite närmare blir det ju också? 16 mil till din tandläkare..wow säger jag! Härligt med en tunnbrödrulle som belöning!

  SvaraRadera
 12. Fy sjutton vilken otur med att din tandläkare har semester, men såå bra att du fik komma till en duktig ersättare. Tandvärk är aldrig kul!
  klart du ska låta Ali göra klart det han påverkat!
  Du var absolut värd en belöning!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Åh, din stackare! Men det avlöpte ju mer än bra om man säger! Du varken svimmade av smärta eller hjärtklappning. Jag har själv haft svår tandläkarskräck, kan allt om det...har full förståelse och sympati. Senast jag var hos min nya tandis, en kvinna från Sydamerika nånstans, hon har en så rolig dialekt och hon är fysisk, hon tar på en när hon pratar där man ligger hjälplös i stolen. Det tröstar jättemycket. Jag fick ju dra ut en tand med rotfyllning där själva roten blivit inflammerad, ujuj. Men det gick över förväntan. Nu glömde jag att titta på skyltar, backar bandet och sötaste skylten är du med katten på magen! Kram

  SvaraRadera